Thursday, January 22, 2009

Teyzemin Pastası


Bu pastayı geçen hafta teyzemin doğumgünü için yaptım. Modelleme yapacak vaktim olmamıştı aslında, o yüzden pastayı temalı değil de hediye paketi şeklinde tasarladım. Ama daha sonra biraz vakit bulunca üstüne teyzeciğimi de kondurmadan duramadım.
Teyzecim bir yandan hediyelerini alırken bir yandan da karnını tutuyor (pek belli olmamış gerçi fotoğrafta), bu da geçen haftaki rahatsızlığına gönderme oldu.

Pastanın pandispanyası vanilyalı ve çok hafif. Tarif Emel Başdoğan'a ait. Kreması ise bitter çikolatalı ganaj. Ara malzemesi olarak da vişne ve fıstık krokan kullandım. Tariflere gelince;

Pandispanya:
  • 9 yumurta
  • 340 gr toz şeker
  • 1/2 çay kaşığı limon suyu
  • 1/2 çay bardağı kaynar su
  • 210 gr un
  • 100 gr nişasta
  • 1 paket vanilya

Yumurtaların sarıları ile beyazlarını ayıralım. Yumurta beyazlarını çırpmaya başlayalım, köpüklenmeye başlayınca limon suyunu ekleyelim. Daha sonra da şekerin yarısını serpe serpe ekleyerek kar haline gelene dek çırpmaya devam edelim. Hep "kap ters çevrilince dökülmeyecek kadar katılaşmalı" diye adlandırılır bu durum.

Daha sonra şekerin diğer yarısı ile yumurta sarılarını çırpalım. Ona da yarım bardak suyu ekleyelim ve mayonez kıvamına gelinceye kadar çırpmaya devam edelim. Daha sonra iki yumurta karışımını birbirine yedirelim ama tahta kaşık kullanarak ve yumurta aklarını söndürmemeye çalışarak yavaş yavaş.

Ayrı bir kapa elediğimiz un, nişasta ve vanilyayı yumurtalara azar azar ekleyerek kaşıkla karıştırmaya devam edelim. Pandispanya karşımımızı 175 derecede önceden ısıtılmış frında 35 dakika kadar pişirelim, fırından çıkınca tel üzerinde soğutalım.

24 cm lik bir çember için bu tarif fazla geldi. Ben de kalanını 14 cm lik bir çembere döküp pişirdim. Onu da başka bir pasta için saklıyorum.

Pandispanya çok mecbur kalınmadıkça en az 1 gece önceden yapılmalıdır. Ancak kendini buluyor ve seviyelendirilecek (katlara ayrılacak) hale geliyor.

Bitter çikolatalı ganaj:

  • 400 gr bitter küvertür çikolata
  • 400 gr süt kreması

Kremayı kaynatıyoruz. Daha sonra küçük küçük kıydığımız çikolataları kremaya ekleyip eritiyoruz. Oda sıcaklığına gelene kadar soğuduktan sonra da bir gece buzdolabında bekletirsek çok daha güzel bir kıvamda oluyor. Benim 1 gece bekleyecek vaktim yoksa deepfreeze de 1 saat kadar bekletip kullanıyorum. Eğer köpük gibi bir krema isterseniz kullanmadan önce 1-2 dakika çırpabilirsiniz.

Sonrası klasik pasta yapımı. Daha detaylı öğrenmek isterseniz aşamaları çok güzel anlatan arkadaşlarımın yazdıklarından faydalanabilirsiniz.


Herkese iyi haftalar...

10 comments:

Anonymous said...

Zerrincim
Pasta nefis görünüyor. Ellerine sağlık

Haydins said...

Zerrin pasta cok guzel gorunuyor..Kendine haksizlik etmissin bence bana anlatirken :)

Ha birde kabul edersen seni bir mime davet ettim :)

PastaZer said...

Dilek;
Teşekkür ederim.

Haydins;
Bu diğer teyzemin pastası canım. Sana anlattığımın resmini görmeyi yüreğim kaldırmıyor maalesef:(

ebRuLi taTLar said...

yaaa bende istiyorummmmmm amaaaa :)
canım arkadaşım ellerine sağlık süper gözüküyorrrrr

lemur said...

tatlı ile aram iyi değil ama tuhaf bir tutkuyla pasta süslemeyi seviyorum.Senden püf noktaları ve yaratıcı fikirler almak için en büyük takipçinim

lemur said...

tatlı ile aram iyi değil ama tuhaf bir tutkuyla pasta süslemeyi seviyorum.Senden püf noktaları ve yaratıcı fikirler almak için en büyük takipçinim

Anonymous said...

cok sevımlı gorunuyor, kurdelayı alıp yakama takasım geldi:) ellerine saglık...
http://gozdetarifler.blogcu.com

Burcu Ardıç said...

Zerrocum, elini neye atsan süper bi şeyler çıkıyor ortaya. Hepsi nefis görünüyor. Ellerine sağlık.

PastaZer said...

Ebrum;
Sana daha güzelini yaparım canım.

Emi;
Çok sevindim, birşeyler katabilirsem ne mutlu bana ama ben de acemiyim maalesef.

Gözdecim;
Mutlaka İstanbul'a geldiğinde sana yapacağım canım, merak etme.

Cuburcum;
Senden (ve Yasmin'den tabi) bulaşmış olabilir mi acaba :)
Pınar'ı da atlamamak lazım, ondan da farklı şeyler kaptım :)

ANALI KIZLI HER TELDEN said...

merhaba benim bir sorum olacak royal icing le yapmayı düşündüğüm süsleri normal pasta kreması yada krem şanti üzerine koyunca eriyerek dağılma yapar mı? yardımcı olup bloguma yorum bırakırsanız çok sevineceğim