Monday, May 4, 2009

Frambuazlı Fırın Cheesecake

Evet bu sefer tarifle geldim. Bizim evde paylaşılamayan, daha doğrusu kocacığımın kimseyle paylaşmak istemediği bir tatlıdır cheesecake. Mutlaka en büyük kalıpla yapılır ki misafirlerden sonra eve de kalsın. Tarifi paylaşmak istediğimden son yapışımda fotoğraf çekmem gerekti. Ama servis etmemden önceki 15 dakikalık bekleyiş kocam ve Cihan (bir cheesecake aşığı daha) için inanılmaz sancılı oldu, playstation bile oyalayamadı onları düşünün artık :)

Tarife geçelim (20 cm'lik kelepçeli kalıp için):

Hazır bisküvilerden yapılan tabanlar oldum olası hoşuma gitmez. Ben genelde evde kalan pandispanyaları krema ile karıştırıp hamur haline getirip kullanıyordum. Son birkaç seferdir CafeFernando'nun tarifini kullanıyorum ve çok memnunum, tavsiye ederim. Taban tarifi için lütfen CafeFernando'yu ziyaret ediniz. Linkte cheesecake lerle ilgili birçok püf noktası da vermiş.

Malzemeler;

  • 2 paket krema peyniri ya da labne ( 400 gr)
  • 1 su bardağı sıvı krema
  • 2 adet yumurta (oda sıcaklığında bekletilmiş)
  • 3 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 paket vanilya

Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlıyoruz. Sonrasında yumurta, vanilya ve şekeri mikserle mayonez kıvamına gelene dek çırpıyoruz. Labne peyniri ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Peynir karışınca kremayı da ekliyoruz. En son da un ve nişastayı ekleyip düşük devirden hızlıya doğru karışım homojenleşene kadar çırpıyoruz.

Artık ana cheesecake karışımımız hazır. İstediğiniz malzemeleri (taze yada dondurulmuş meyveler ya da çikolata parçaları gibi) hamura karıştırıp pişirebilirsiniz. Ya da benim yine son zamanlarda hoşuma giden sunum gibi sade pişirip soğuduktan sonra üstüne sevdiğiniz sosları yapabilirsiniz. Ben ikinci yöntemi kullanıp üzerine frambuaz marmelatı yapıyorum.

Hazırladığımız harcı önceden pişirip soğuttuğumuz tabanın üzerine döküp önceden ısıtılmış fırında 50 dakika kadar pişiriyoruz. Bu süre fırından fırına değişebilir, üzeri hafif kızarınca fırını kapatıp, fırın kapağını biraz açıp soğumasını bekleyelim. Daha sonra fırından çıkarıp oda sıcaklığına gelene kadar tezgahta bekletip, en son buzdolabına kaldırıyoruz. İyice kendini çekip lezzetinin oturması için bir gece kadar buzdolabında bekletilmesini öneririm.

Buarada üzerinin çatlamaması için harcı kalıbımıza dökmeden önce alüminyum folyo ile kaplayıp su dolu bir kapta pişirmemiz gerekiyor. Ayrıca içine koyacağınız donmuş meyvelerin de çözülmeden harca eklenmesi yine çatlamaya neden olacaktır.

Gelelim frambuazlı kısma. 200 gr kadar frambuazı kalın tabanlı bir tencerede hafif kendilerinden geçinceye kadar ısıtıyoruz. Eğer ekşilik çok hoşunuza gitmiyorsa biraz toz şeker ekleyebilirsiniz, ben kullanmıyorum. Frambuazlar sularını salıp marmelat kıvamına gelince ocağı kapatıp soğumalarını bekliyoruz. Ve sonra buzdolabında beklettiğimiz cheesecake imizin üzerine döküp frambuazların kenarlardan akmasını izliyoruz.

Baz tarifi ne zaman nerden aldım hatırlayamıyorum, bu nedenle de referans yazamıyorum. Sahibine de eğer beni okuyorsa bu vesileyle çok teşekkür ediyorum.

Afiyet olsun efendim...

3 comments:

Cake N'Beyond said...

Zerrin'cim,

Harika görünüyor. Şu anneler günü hediye kurabiyelerimi ve daha önce bahsettiğim sünnet düğünü hediye kurabiyelerimi yapayım, hemen bu cheesecake'i deneyeceğim. Ayrıntılar için de seni arayacağım.

Ellerine sağlık.

PastaZer said...

Teşekkür ederim Müjdecim. Sana da çok kolay gelsin canım...

Dilek said...

Ya bundan bende istiyorum. Bana da yapp