Wednesday, May 20, 2009

Aret'in Pastası


Geçtiğimiz hafta canım Dilek'imin sevgili eşi, aynı zamanda kocamın da sevgili halı saha ve playstation partneri Aret'in doğumgününü kutladık. Edindiğim bilgiye göre o da koltukta uyuklayan eşlerdenmiş :) Pastası da ona göre yapıldı tabi...

Tekrar mutlu yıllar Aret'cim, hep beraber daha nice senelere...

Monday, May 18, 2009

Vaftiz Kurabiyeleri


Çok sevdiğim arkadaşlarım Dilek ve Aret'in yeğenleri Arek için istedikleri vaftiz kurabiyeleriyle döndüm. Tören Nisan sonunda oldu bitti ama ben ancak yayınlayabiliyorum. Bu sefer daha çok fotoğraf çekme şansım oldu ama içlerinden güzellerini ayıklamak da çok zamanımı aldı.

Anneye hediye olarak kocaman kurabiyelerden oluşan bir buket,

misafirlere dağıtılmak için de 100 kadar minik kurabiye yaptık. Yaptık diyorum çünkü Dilekcim de yardım etti bana.

Vaftiz olunca ne tarz kurabiye yapılır çok emin olamadım. Klasik bebek kurabiyelerinin olacağı kesindi ama yanına güne özel birşeyler daha bulunmalıydı. Düşündüm, en uygun melek ve mum olur gibi geldi. Böylece de ilk defa denediğim yeni kurabiye modellerim ortaya çıkmış oldu.

Burda da buketimiz gitmeden önceki son hali, benim kafamın da gölgesini görüyorsunuz alt kısmında :)

Upuzun ve mutlu bir hayat diliyorum sana Arek Bebek...

Sevgiler...

Monday, May 4, 2009

Frambuazlı Fırın Cheesecake

Evet bu sefer tarifle geldim. Bizim evde paylaşılamayan, daha doğrusu kocacığımın kimseyle paylaşmak istemediği bir tatlıdır cheesecake. Mutlaka en büyük kalıpla yapılır ki misafirlerden sonra eve de kalsın. Tarifi paylaşmak istediğimden son yapışımda fotoğraf çekmem gerekti. Ama servis etmemden önceki 15 dakikalık bekleyiş kocam ve Cihan (bir cheesecake aşığı daha) için inanılmaz sancılı oldu, playstation bile oyalayamadı onları düşünün artık :)

Tarife geçelim (20 cm'lik kelepçeli kalıp için):

Hazır bisküvilerden yapılan tabanlar oldum olası hoşuma gitmez. Ben genelde evde kalan pandispanyaları krema ile karıştırıp hamur haline getirip kullanıyordum. Son birkaç seferdir CafeFernando'nun tarifini kullanıyorum ve çok memnunum, tavsiye ederim. Taban tarifi için lütfen CafeFernando'yu ziyaret ediniz. Linkte cheesecake lerle ilgili birçok püf noktası da vermiş.

Malzemeler;

  • 2 paket krema peyniri ya da labne ( 400 gr)
  • 1 su bardağı sıvı krema
  • 2 adet yumurta (oda sıcaklığında bekletilmiş)
  • 3 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 paket vanilya

Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlıyoruz. Sonrasında yumurta, vanilya ve şekeri mikserle mayonez kıvamına gelene dek çırpıyoruz. Labne peyniri ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Peynir karışınca kremayı da ekliyoruz. En son da un ve nişastayı ekleyip düşük devirden hızlıya doğru karışım homojenleşene kadar çırpıyoruz.

Artık ana cheesecake karışımımız hazır. İstediğiniz malzemeleri (taze yada dondurulmuş meyveler ya da çikolata parçaları gibi) hamura karıştırıp pişirebilirsiniz. Ya da benim yine son zamanlarda hoşuma giden sunum gibi sade pişirip soğuduktan sonra üstüne sevdiğiniz sosları yapabilirsiniz. Ben ikinci yöntemi kullanıp üzerine frambuaz marmelatı yapıyorum.

Hazırladığımız harcı önceden pişirip soğuttuğumuz tabanın üzerine döküp önceden ısıtılmış fırında 50 dakika kadar pişiriyoruz. Bu süre fırından fırına değişebilir, üzeri hafif kızarınca fırını kapatıp, fırın kapağını biraz açıp soğumasını bekleyelim. Daha sonra fırından çıkarıp oda sıcaklığına gelene kadar tezgahta bekletip, en son buzdolabına kaldırıyoruz. İyice kendini çekip lezzetinin oturması için bir gece kadar buzdolabında bekletilmesini öneririm.

Buarada üzerinin çatlamaması için harcı kalıbımıza dökmeden önce alüminyum folyo ile kaplayıp su dolu bir kapta pişirmemiz gerekiyor. Ayrıca içine koyacağınız donmuş meyvelerin de çözülmeden harca eklenmesi yine çatlamaya neden olacaktır.

Gelelim frambuazlı kısma. 200 gr kadar frambuazı kalın tabanlı bir tencerede hafif kendilerinden geçinceye kadar ısıtıyoruz. Eğer ekşilik çok hoşunuza gitmiyorsa biraz toz şeker ekleyebilirsiniz, ben kullanmıyorum. Frambuazlar sularını salıp marmelat kıvamına gelince ocağı kapatıp soğumalarını bekliyoruz. Ve sonra buzdolabında beklettiğimiz cheesecake imizin üzerine döküp frambuazların kenarlardan akmasını izliyoruz.

Baz tarifi ne zaman nerden aldım hatırlayamıyorum, bu nedenle de referans yazamıyorum. Sahibine de eğer beni okuyorsa bu vesileyle çok teşekkür ediyorum.

Afiyet olsun efendim...